Dag van het gedrag 2022

Dag van het Gedrag

Op donderdag 3 november is het weer zover, de jaarlijkse Dag van het gedrag in de Fokker Terminal. Het moment om jouw kennis over de toepassing van gedragsinzichten een extra boost te geven. Tijdens de meer dan 30 deelsessies ontdek je wat wel en niet werkt in de praktijk én kun je daar ook zelf mee aan de slag.

Samenvatting

Meer weten over data-gestuurd werken in het sociaal domein? Wij vertellen over onze unieke aanpak binnen het Smart Start programma: samenwerken met gemeenten aan complexe vraagstukken in het sociaal domein om betere ontwikkelkansen voor kwetsbare groepen te creëren. Door werken met CBS-Microdata doen we data-gestuurde nieuwe inzichten op, die we duiden met ervaringsverhalen om een open discussie te hebben over gevonden datapatronen. Via design thinking bedenken we vervolgens vernieuwende oplossingen die aansluiten bij de doelgroep. Ook monitoren we de impact hiervan.

We bespreken een van de pilots en gaan op een interactieve manier aan de slag met:

  • data-gedreven werken: hoe kun je als organisatie komen tot objectief onderbouwde hulpverlening op maat?
  • design thinking: welke oplossingen zouden jullie bedenken die inspelen op barrières en drijfveren van de doelgroep?

Uiteraard presenteren we de gekozen oplossing, hoe deze geïmplementeerd is en hoe we de effectiviteit en impact monitoren.

Programma Smart Start verzorgt een interactieve workshop (nr03) in ronde 2 van 12:45 – 13:45

Merel Makhija

In Tilburg willen we de komende jaren extra investeren op het voorkomen van jonge aanwas. Om deze aanpak extra kracht bij te zetten, willen we Smart Start gebruiken om een beter beeld te krijgen van de Tilburgse Jeugd. Het voordeel van Smart Start is dat de bevindingen uit de data-analyse verrijkt worden met een kwalitatief Design Thinking proces. Deze combinatie past goed bij de Tilburgse aanpak.

Astrid van de Griendt

We hebben allerlei curatieve oplossingen voor als gezinnen te maken krijgen met armoede. Maar hoe kun je voorspellen waar armoede gaat ontstaan? Hoe kun je oplossingen met elkaar bedenken die het ontstaan van armoede daadwerkelijk voorkomen?

Een heel ingewikkeld probleem, wat niet enkelvoudig is op te lossen. Alle hens aan dek: ouders/grootouders die met armoede te maken hebben/hebben gehad, professionals die zich hiermee bezighouden, wetenschappers, maar ook andere partijen die misschien niet zo voor de hand liggen, denk aan ziektekostenverzekeraars.

Een goede samenwerking tussen medisch en sociaal domein is onontbeerlijk bij deze vraagstukken.