Data driven healthcare netwerkcongres

Data en data gedreven technologieën staan steeds vaker aan de basis van beslissingen en handelingen in de gezondheidszorg. De beschikbaarheid van medische gegevens en digitale gegevensuitwisseling in de zorg is daarbij essentieel. Door elektronisch gegevens met elkaar uit te wisselen kunnen zorgprofessionals betere zorg verlenen. Er is minder kans op fouten maar ook wordt er tijd bespaart die beter aan de patiënt besteed kan worden. Daarnaast krijgen patiënten meer regie over hun eigen gezondheid. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stimuleert dit. Zo wordt er gewerkt aan een wet die verplicht dat gegevensuitwisseling tussen zorgverleners elektronisch verloopt (WEGIZ) en willen de nieuwe ministers inzetten op snellere digitalisering, inclusief betere gegevensoverdracht in de zorgsector.

Tijdens het congres op 25 mei komen thema’s als elektronische gegevensuitwisseling in de zorg, gepersonaliseerde zorgpaden en netwerkzorg uitgebreid aan bod. Via inspirerende keynotes en in diverse expertsessies wordt data gedreven werken vanuit Cure, Care, GGZ en Jeugdzorg belicht.

Ben je op zoek naar innovatie, inspiratie en informatie over (digitale) gegevensuitwisseling in de zorg? Kom dan naar het Netwerkcongres Data Driven Healthcare.

Merel Makhija

In Tilburg willen we de komende jaren extra investeren op het voorkomen van jonge aanwas. Om deze aanpak extra kracht bij te zetten, willen we Smart Start gebruiken om een beter beeld te krijgen van de Tilburgse Jeugd. Het voordeel van Smart Start is dat de bevindingen uit de data-analyse verrijkt worden met een kwalitatief Design Thinking proces. Deze combinatie past goed bij de Tilburgse aanpak.

Astrid van de Griendt

We hebben allerlei curatieve oplossingen voor als gezinnen te maken krijgen met armoede. Maar hoe kun je voorspellen waar armoede gaat ontstaan? Hoe kun je oplossingen met elkaar bedenken die het ontstaan van armoede daadwerkelijk voorkomen?

Een heel ingewikkeld probleem, wat niet enkelvoudig is op te lossen. Alle hens aan dek: ouders/grootouders die met armoede te maken hebben/hebben gehad, professionals die zich hiermee bezighouden, wetenschappers, maar ook andere partijen die misschien niet zo voor de hand liggen, denk aan ziektekostenverzekeraars.

Een goede samenwerking tussen medisch en sociaal domein is onontbeerlijk bij deze vraagstukken.