Symposium Opgroeien in ‘ontwikkelarmoede’ – de eerste 1000 dagen

Samen met het programma Smart Start organiseert Nippur ter gelegenheid van haar 20-jarig bestaan op 16 september 2022 het symposium ‘Kinderarmoede in de eerste 1000 dagen.

Het symposium vindt plaats in het Jan van Besouwhuis in Goirle, van 10 tot 17 uur.

Nippur
Al 20 jaar streeft het Brabantse datasciencebureau Nippur ernaar om de besluitvorming bij organisaties te ondersteunen met relevante feiten en gedegen analyses. Dit doen zij vanuit de overtuiging dat hierdoor betere besluiten worden genomen die ook makkelijker gedragen worden in de organisatie. Maar ook dat het makkelijker is om andere wegen in te slaan als blijkt dat de beoogde resultaten uitblijven of nieuwe patronen zichtbaar worden in de data.

Kinderarmoede in de eerste 1000 dagen
De kansen van een kind worden al voor de conceptie beïnvloed. De omgeving van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van fysieke en/of mentale problemen op latere leeftijd, wat ook weer doorwerkt op volgende generaties. Armoede en stress hebben veel invloed op het gezond en veilig opgroeien, en dit risico wordt groter wanneer er in het gezin ook sprake is van een scheidingsproblematiek of bedreiging door geweld of verwaarlozing. Een kind heeft een groot risico achterstand op te lopen, een achterstand die bijna niet meer in te halen is. De eerste 1000 dagen in het leven van een kind zijn van cruciaal belang. Dit blijkt uit veel wetenschappelijk onderzoek; de plek van de wieg bepaalt in grote mate de kansen van kinderen. Terwijl elk kind de beste kansen verdient.

Het programma Smart Start ontwikkelt op basis van data en design thinking oplossingen, waarmee we de kansen voor kinderen vergroten. Ook voor problemen, die van generatie op generatie worden doorgegeven. Tijdens het symposium start dan ook een nieuwe Smart Start-pilot over het thema “de beste kansen in de eerste 1000 dagen van een kind” (periode – 9 maanden, 24 maanden).

Het programma bestaat uit interviews, presentaties en videopresentaties. Onder meer de volgende mensen delen hun inzichten over hoe je datagedreven innovatieve antwoorden kunt zoeken en vinden op complexe maatschappelijke vraagstukken of over wat we weten over een goede start van het kind:

  • Lian Smits, bestuurder, Sterk Huis en voorzitter stuurgroep Smart Start
  • Floortje Scheepers, hoogleraar innovatie, UMC Utrecht
  • Daniël Vijlbrief, neonatologist, UMC Utrecht
  • Dick den Hertog, hoogleraar Operations Research UvA
  • Patricia Prüfer, head of Policy Research & Analytics, Centerdata
  • Ralf Embrechts, directeur MOM en initiatiefnemer Quiet 500
  • Wendy Jeeninga, onderzoeker ‘Nu Niet zwanger’, Tranzo Tilburg University en GGD Hart voor Brabant
  • Pieter Rambags, managing partner, Nippur

De komende weken publiceren we op deze website meer sprekers en informatie over het programma.

INSCHRIJVEN

 

Merel Makhija

In Tilburg willen we de komende jaren extra investeren op het voorkomen van jonge aanwas. Om deze aanpak extra kracht bij te zetten, willen we Smart Start gebruiken om een beter beeld te krijgen van de Tilburgse Jeugd. Het voordeel van Smart Start is dat de bevindingen uit de data-analyse verrijkt worden met een kwalitatief Design Thinking proces. Deze combinatie past goed bij de Tilburgse aanpak.

Astrid van de Griendt

We hebben allerlei curatieve oplossingen voor als gezinnen te maken krijgen met armoede. Maar hoe kun je voorspellen waar armoede gaat ontstaan? Hoe kun je oplossingen met elkaar bedenken die het ontstaan van armoede daadwerkelijk voorkomen?

Een heel ingewikkeld probleem, wat niet enkelvoudig is op te lossen. Alle hens aan dek: ouders/grootouders die met armoede te maken hebben/hebben gehad, professionals die zich hiermee bezighouden, wetenschappers, maar ook andere partijen die misschien niet zo voor de hand liggen, denk aan ziektekostenverzekeraars.

Een goede samenwerking tussen medisch en sociaal domein is onontbeerlijk bij deze vraagstukken.