Amsterdam gaat jongeren met verjaardagskaart informeren over schulden

Amsterdamse jongeren die achttien worden krijgen vanaf eind deze maand een verjaardagskaart van de gemeente met informatie over hun nieuwe financiële verplichtingen. Daarmee moet worden voorkomen dat ze direct in de schulden raken.

Op de kaart staan naast een felicitatie en een paar feestelijke slingers vooral zaken die je moet regelen wanneer je achttien wordt. Je moet bijvoorbeeld een DigiD aanvragen. Een bankrekening openen. Een zorgverzekering afsluiten. En misschien heb je wel recht op huurtoeslag en een studiefinanciering. Op de verjaardagskaart staat ook uitgelegd waar je terecht kunt met vragen of geldproblemen.

 

Merel Makhija

In Tilburg willen we de komende jaren extra investeren op het voorkomen van jonge aanwas. Om deze aanpak extra kracht bij te zetten, willen we Smart Start gebruiken om een beter beeld te krijgen van de Tilburgse Jeugd. Het voordeel van Smart Start is dat de bevindingen uit de data-analyse verrijkt worden met een kwalitatief Design Thinking proces. Deze combinatie past goed bij de Tilburgse aanpak.