Contextmapping

INZICHT KRIJGEN IN ONDERLIGGENDE BEHOEFTEN 

Contextmapping is een alternatief op een standaard interview. Je vraagt de gebruiker om actief mee te doen tijdens het interview en zelf het proces en de context weer te geven. Hierbij kan je ze bijvoorbeeld een template aanrijken of ze helemaal vrijlaten. Vaak gebruik je hierbij plaatjes, stickers en woorden die geen duidelijk interpretatie hebben (ambigu). Je vraagt naar wat de plaatjes voor die persoon betekenen en de relaties tussen de elementen. 

Contextmapping kan op veel verschillende manieren worden gebruikt. Van de stappen in een proces concreet weergeven tot het weergeven van verschillende aspecten van een onderwerp. 

PROCES 

Begin met de voorbereiding van de opdracht, bijvoorbeeld door een template te maken en de materialen in te kopen waarmee ze aan de slag gaan. Denk hierbij aan stiften, schaar, lijm, stickers, plaatjes, woordenlijst etc. Begin met een makkelijke opwarmronde en vraag ze daarna een collage te maken of de template in te vullen. Neem de audio op terwijl ze bezig zijn en stel tussendoor vragen. Je kan ze geheel begeleiden met vragen of ze zelf het grootste deel laten uitzoeken. Laat ze de collage uitleggen wanneer ze klaar zijn. Neem het liefst zowel de audio als de video op om te zien waar ze naartoe wijzen tijdens deze uitleg. 

Uitvoering
Preptime: 2 uur 
Uitvoering: 2,5 uur 
Uitwerking: 1 uur 

Nodig
template(s) 
knutselmateriaal
camera + audio 

Merel Makhija

In Tilburg willen we de komende jaren extra investeren op het voorkomen van jonge aanwas. Om deze aanpak extra kracht bij te zetten, willen we Smart Start gebruiken om een beter beeld te krijgen van de Tilburgse Jeugd. Het voordeel van Smart Start is dat de bevindingen uit de data-analyse verrijkt worden met een kwalitatief Design Thinking proces. Deze combinatie past goed bij de Tilburgse aanpak.

Astrid van de Griendt

We hebben allerlei curatieve oplossingen voor als gezinnen te maken krijgen met armoede. Maar hoe kun je voorspellen waar armoede gaat ontstaan? Hoe kun je oplossingen met elkaar bedenken die het ontstaan van armoede daadwerkelijk voorkomen?

Een heel ingewikkeld probleem, wat niet enkelvoudig is op te lossen. Alle hens aan dek: ouders/grootouders die met armoede te maken hebben/hebben gehad, professionals die zich hiermee bezighouden, wetenschappers, maar ook andere partijen die misschien niet zo voor de hand liggen, denk aan ziektekostenverzekeraars.

Een goede samenwerking tussen medisch en sociaal domein is onontbeerlijk bij deze vraagstukken.