Onderzoek naar aanbod voor baby’s die opgroeien in armoede

Cuddle & Care: onderzoek naar de werkzame elementen in een aanbod voor baby’s die opgroeien in kwetsbare gezinnen in armoede.

Armoede treft ongeveer één op de tien baby’s en peuters in Nederland. Deze kinderen hebben minder kans om gezond op te groeien, psychisch én lichamelijk. Als ouders in staat zijn om voldoende op behoeften van hun kind te reageren heeft dat een gunstige invloed op de ontwikkeling van het kind. Door alle (financiële) stress van de ouders is dat vaak moeilijk.
‘Cuddle & Care’ (C&C) is een nieuwe aanpak, ontwikkeld met jonge ouders in armoede zélf. Het bestaat uit de volgende 5 onderdelen:

  1. versterken van goed ouderschap door babydragen en informatie van een psycholoog;
  2. stress verminderen door hulp bij financiën;
  3. onderlinge steun in een groep;
  4. gezond koken, en
  5. makkelijk doorverwijzen naar méér hulp als dit nodig is.

In het onderzoeksproject wordt onderzocht hoe we ouders het beste kunnen bereiken om mee te doen aan C&C, of het project inderdaad effect heeft op de ouder-kind relatie, welke onderdelen van het project waardevol zijn en of dit verschilt voor verschillende ouders.
lees verder. 

Merel Makhija

In Tilburg willen we de komende jaren extra investeren op het voorkomen van jonge aanwas. Om deze aanpak extra kracht bij te zetten, willen we Smart Start gebruiken om een beter beeld te krijgen van de Tilburgse Jeugd. Het voordeel van Smart Start is dat de bevindingen uit de data-analyse verrijkt worden met een kwalitatief Design Thinking proces. Deze combinatie past goed bij de Tilburgse aanpak.