Documentaireserie Klassen

Lukt het school om het verschil te maken? Dit is de vraag die Sarah Sylbing en Ester Gould, makers van de bekroonde serie Schuldig, zich voor hun nieuwe documentaireserie Klassen stelden. Wederom strijken ze neer in Amsterdam-Noord, dit keer richten ze hun pijlen op de kinderen van groep 8. Elf jaar zijn ze als het eindadvies voor de middelbare school valt dat de rest van hun leven zal beïnvloeden. Niet alle kinderen kunnen terugvallen op steun van hun ouders, sommigen staan er helemaal alleen voor. Gelukkig zijn er nog leraren die zich om hen bekommeren. Maar is dat genoeg?

Je kan de serie Klassen hier terug kijken

We waren er lang van overtuigd in Nederland: iedereen krijgt dezelfde kans in ons onderwijs. Je hoeft niet rijk te zijn of van hoog – opgeleide huize om naar het vwo te kunnen. Maar is dat wel echt zo? Die vraag stelden Ester Gould en Sarah Sylbing, de makers van Klassen. De schok dat waar je wieg staat nog altijd bepalend is, ontstak een vuur dat maar blijft branden. Ouders, onderwijskrachten en kinderen riepen op tot verandering

Klassen – meer dan tv – trok met een impactprogramma het land in. In een zoektocht naar oplossingen voor de toenemen – de kansenongelijkheid waren er meetups, bijeenkomsten in iedere provincie. Een jongeren – raad ging van start. En Klassen ging bovendien de scholen in. Met ieder onderwijsteam wordt gewerkt aan concrete plannen. Wat kunnen ze nú al doen om gelijkere kansen te creëren op hun school?

Er is een magazine gemaakt dat je meeneemt in alles dat Klassen was, is en nog gaat zijn. Het is voor iedereen gemaakt, maar met name voor onder – wijskrachten, ouders en – fondsen bedoeld. Zij die het onderwijs een warm hart toedragen en in Klassen-bijeenkomsten het vuurtje lieten – en nog zullen laten – branden.

Merel Makhija

In Tilburg willen we de komende jaren extra investeren op het voorkomen van jonge aanwas. Om deze aanpak extra kracht bij te zetten, willen we Smart Start gebruiken om een beter beeld te krijgen van de Tilburgse Jeugd. Het voordeel van Smart Start is dat de bevindingen uit de data-analyse verrijkt worden met een kwalitatief Design Thinking proces. Deze combinatie past goed bij de Tilburgse aanpak.