Informele hulp bij schulden werkt, maar dan wel vooral als de schuld niet te hoog is

Het wemelt in Nederland van de projecten om schulden tegen te gaan. Die bewijzen hun nut, blijkt uit onderzoek: de situatie van driekwart van de deelnemers verbetert. Maar juist de huishoudens met de grootste schulden gaan er amper op vooruit.

Projecten die helpen om de administratie op orde te krijgen. Om beter te leren rekenen met geldbedragen. Of initiatieven die mensen met schulden helpen met sollicitatietrainingen. Aan goedbedoelde initiatieven geen gebrek, maar hebben dit soort vaak kleine en laagdrempelige projecten ook werkelijk zin?

Ja, concludeert de Hogeschool van Amsterdam na een uitgebreide inventarisatie in opdracht van Nationale-Nederlanden en Aegon. Daarbij namen onderzoekers Roeland van Geuns en Jodi Mak 85 mede door de verzekeraars gefinancierde projecten in zeven verschillende steden onder de loep. Van de in totaal ruim 18.000 deelnemers gaven er duizenden één of meerdere keren zijn bevindingen door.

Lees verder

Merel Makhija

In Tilburg willen we de komende jaren extra investeren op het voorkomen van jonge aanwas. Om deze aanpak extra kracht bij te zetten, willen we Smart Start gebruiken om een beter beeld te krijgen van de Tilburgse Jeugd. Het voordeel van Smart Start is dat de bevindingen uit de data-analyse verrijkt worden met een kwalitatief Design Thinking proces. Deze combinatie past goed bij de Tilburgse aanpak.