Intergenerational Transmission of Childhood Adversity-Related Risk

Kindermishandeling is één van de meest doordringende stressoren in de samenleving en beïnvloedt de levens van miljoenen kinderen. Een groot aantal onderzoeken heeft aangetoond dat kindermishandeling verwoestende gevolgen heeft op korte en lange termijn voor de ontwikkeling van de hersenen en wordt geassocieerd met een verhoogd risico op veel neuropsychiatrische stoornissen. Belangrijk is dat de negatieve effecten van kindermishandeling zich niet beperkt tot het individu, maar dat het van generatie op generatie worden overgedragen, ook al heeft het huiselijk geweld plaatsgevonden in de jaren voordat het kind werd geboren.

Marion I. van den Heuvel vertelt hierover in haar wetenschappelijke artikel.

Merel Makhija

In Tilburg willen we de komende jaren extra investeren op het voorkomen van jonge aanwas. Om deze aanpak extra kracht bij te zetten, willen we Smart Start gebruiken om een beter beeld te krijgen van de Tilburgse Jeugd. Het voordeel van Smart Start is dat de bevindingen uit de data-analyse verrijkt worden met een kwalitatief Design Thinking proces. Deze combinatie past goed bij de Tilburgse aanpak.

Astrid van de Griendt

We hebben allerlei curatieve oplossingen voor als gezinnen te maken krijgen met armoede. Maar hoe kun je voorspellen waar armoede gaat ontstaan? Hoe kun je oplossingen met elkaar bedenken die het ontstaan van armoede daadwerkelijk voorkomen?

Een heel ingewikkeld probleem, wat niet enkelvoudig is op te lossen. Alle hens aan dek: ouders/grootouders die met armoede te maken hebben/hebben gehad, professionals die zich hiermee bezighouden, wetenschappers, maar ook andere partijen die misschien niet zo voor de hand liggen, denk aan ziektekostenverzekeraars.

Een goede samenwerking tussen medisch en sociaal domein is onontbeerlijk bij deze vraagstukken.