Kopzorgen- in gesprek met Peter Dijkshoorn

In deze serie van SeederDeBoer verteld Peter Dijkshoorn over zijn persoonlijke motivatie om bij te dragen aan veranderingen in de zorg.

‘We weten steeds beter aan welke knoppen we allemaal kunnen draaien. We weten dat huisvestingsproblemen, armoede en trauma bij ouders een rol spelen. Expertteams, die in beeld komen bij complexe cases, hebben sinds enige tijd een monitor tot hun beschikking waarin ze gegevens verzamelen. Uit die gegevens bleek laatst dat bij 60 procent van de kinderen de problematiek escaleerde nadat ze voor het eerst van school waren gestuurd. Dat is het soort data waar we iets mee kunnen. Als we zien dat het op dat moment ontspoort, moeten we nadenken hoe we een schoolverwijdering kunnen voorkomen of hoe we het kind beter kunnen begeleiden als dat gebeurt. De komende jaren moeten we die database optimaliseren door te kijken: welke data hebben nut, welke niet en welke ontbreken nog. En we moeten leren van onze fouten.’ zegt Peter Dijkshoorn.

Lees hier het hele artikel

Merel Makhija

In Tilburg willen we de komende jaren extra investeren op het voorkomen van jonge aanwas. Om deze aanpak extra kracht bij te zetten, willen we Smart Start gebruiken om een beter beeld te krijgen van de Tilburgse Jeugd. Het voordeel van Smart Start is dat de bevindingen uit de data-analyse verrijkt worden met een kwalitatief Design Thinking proces. Deze combinatie past goed bij de Tilburgse aanpak.