Mindmap

CONTEXTBEELD SCHETSEN 

Een mindmap geeft een beeld van een context of probleem weer door verschillende aspecten verder uit te splitsen. Het is gebouwd op associaties waarbij nieuwe factoren kunnen ontstaan die in eerste instantie misschien minder te maken hebben met het onderwerp, maar wel een bron van inspiratie kunnen zijn. Het is een vrij makkelijke methode en ook ideaal om te doen met een groep die minder ervaren is met creatieve processen. Mensen schrijven vaak woorden op met daaraan vertakkingen en weer nieuwe woorden. Hierbij zijn de woorden de knooppunten. Het is echter beter om de woorden (of tekeningen) juist op de vertakkingen te schrijven en gewoon stippen te gebruiken als knooppunten. Gebruik kleur, tekeningen en andere methodes om structuur aan te brengen. 

PROCES 

Neem een groot vel en geef iedereen stiften. Schrijf het onderwerp in het midden van het vel en omkader het. Hang hieraan verschillende woorden en associaties en schrijf deze op de vertakkingen aan het midden. Associeer hier vervolgens op door totdat je vastloopt. Hierna kan je woorden eruit pakken die inspiratie kunnen zijn voor de volgende stappen. 

Uitvoering
10 minuten

Benodigheden
A1 
Stiften

Merel Makhija

In Tilburg willen we de komende jaren extra investeren op het voorkomen van jonge aanwas. Om deze aanpak extra kracht bij te zetten, willen we Smart Start gebruiken om een beter beeld te krijgen van de Tilburgse Jeugd. Het voordeel van Smart Start is dat de bevindingen uit de data-analyse verrijkt worden met een kwalitatief Design Thinking proces. Deze combinatie past goed bij de Tilburgse aanpak.

Astrid van de Griendt

We hebben allerlei curatieve oplossingen voor als gezinnen te maken krijgen met armoede. Maar hoe kun je voorspellen waar armoede gaat ontstaan? Hoe kun je oplossingen met elkaar bedenken die het ontstaan van armoede daadwerkelijk voorkomen?

Een heel ingewikkeld probleem, wat niet enkelvoudig is op te lossen. Alle hens aan dek: ouders/grootouders die met armoede te maken hebben/hebben gehad, professionals die zich hiermee bezighouden, wetenschappers, maar ook andere partijen die misschien niet zo voor de hand liggen, denk aan ziektekostenverzekeraars.

Een goede samenwerking tussen medisch en sociaal domein is onontbeerlijk bij deze vraagstukken.