Service blueprint

UITWERKING VAN EEN SERVICE OF PROCES

Om een service blueprint te kunnen maken moet je kijken vanuit de gebruiker en vanuit het bedrijf. Je linkt alle stappen die de gebruiker maakt met de bedrijfsprocessen die zowel merkbaar zijn door de gebruiker als degene die de gebruiker niet merkt. Dit geeft inzicht in wat je nog meer zou kunnen toevoegen in het proces en waar het bedrijf op zou kunnen inspelen. Definieer ook duidelijk waar de gebruiker mee in contact komt. Dit kan inzicht geven in hoe je de ervaring voor de gebruiker kan verbeteren of aanpassen. 

PROCES 

Maak een template op een A1 vel. Definieer de verschillende categorieën die je wilt behandelen. Doe dit eventueel met Post-Its zodat je makkelijk dingen kunt aanpassen. Definieer de stappen die de gebruiker maakt en welke bedrijfsprocessen daarmee samengaan, ook dit kan met Post-Its. Kijk of je stappen mist en of de ervaring voor de gebruiker is wat je in gedachten had of dat er nog wat moet veranderen. 

Merel Makhija

In Tilburg willen we de komende jaren extra investeren op het voorkomen van jonge aanwas. Om deze aanpak extra kracht bij te zetten, willen we Smart Start gebruiken om een beter beeld te krijgen van de Tilburgse Jeugd. Het voordeel van Smart Start is dat de bevindingen uit de data-analyse verrijkt worden met een kwalitatief Design Thinking proces. Deze combinatie past goed bij de Tilburgse aanpak.