‘We leren te weinig in de jeugdhulp’

Leren van ervaringen om te komen tot een beter stelsel voor de jeugdhulp. Deze boodschap probeert Peter Dijkshoorn over te brengen bij gemeenten. Omdat de fouten van vandaag niet worden vastgelegd, worden ze morgen weer gemaakt. En over tien jaar nog steeds.

Sinds vorig jaar is Peter Dijkshoorn namens de VNG ­‘landelijk ambassadeur voor een lerend jeugdstelsel’. Hij denkt in het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd met de VNG, gemeenten, het ministerie van VWS en cliënten- en jeugdhulporganisaties mee over hoe de jeugd-ggz, de jeugdzorg en de jeugdbescherming beter kunnen en beter versterkt kunnen worden in de samenleving.

Merel Makhija

In Tilburg willen we de komende jaren extra investeren op het voorkomen van jonge aanwas. Om deze aanpak extra kracht bij te zetten, willen we Smart Start gebruiken om een beter beeld te krijgen van de Tilburgse Jeugd. Het voordeel van Smart Start is dat de bevindingen uit de data-analyse verrijkt worden met een kwalitatief Design Thinking proces. Deze combinatie past goed bij de Tilburgse aanpak.