Wetenschapspodcast over bestaanszekerheid

In de podcast Science Quest bespreken experts van Tilburg University de nieuwste, leukste en meest spraakmakende inzichten uit hun eigen onderzoek. Aflevering #12 gaat in op bestaanszekerheid.

Wereldwijd blijft de kloof tussen arm en rijk gestaag groeien, een fenomeen dat ook in Nederland, behorend tot een van de welvarendste landen ter wereld, niet onopgemerkt blijft. Er is veel armoede, waardoor velen gedwongen zijn hun toevlucht te nemen tot voedselbanken. De paradox van welvaart en schrijnende tekorten roept vragen op over de oorzaken en mogelijke oplossingen voor honger, armoede en ongelijkheid.

We praten erover met hoogleraar sociale zekerheid en economie Daniel van Vuuren en met Meike Reusken, die onderzoek doet naar voedselbanken en werkt in het Zero Hunger Lab. In de rubriek de Wandeling formuleert filosoof en econoom Huub Brouwer over een mogelijke uitweg door beperking van rijkdom.

Merel Makhija

In Tilburg willen we de komende jaren extra investeren op het voorkomen van jonge aanwas. Om deze aanpak extra kracht bij te zetten, willen we Smart Start gebruiken om een beter beeld te krijgen van de Tilburgse Jeugd. Het voordeel van Smart Start is dat de bevindingen uit de data-analyse verrijkt worden met een kwalitatief Design Thinking proces. Deze combinatie past goed bij de Tilburgse aanpak.