What if

WAT ALS ALLES WEL ZOU KUNNEN?

Soms wordt je afgeremd om nieuwe ideeën te bedenken doordat het lastig is om buiten het huidige systeem te denken. In dit systeem zijn we gewend om automatisch om bepaalde obstakels heen te werken. Hierdoor kan het een uitdaging zijn om te bedenken wat er mogelijk zou zijn als dit obstakel niet in de weg staat. Een veel voorkomend probleem waar mensen mee worstelen is dat er niet genoeg geld is. Vaak remt dit de brainstorm af en worden veel ideeën snel afgeschoten. Deze methode daagt je uit om na te denken over wat er mogelijk zou zijn als alle obstakels weggenomen worden. 

PROCES 

Definieer alle feiten en aspecten die op dit moment van toepassing zijn op het onderwerp. Vervolgens stel je de vraag “wat als X nou niet van toepassing was?”, waarbij X een van de factoren is. Probeer te dromen over alles wat dan wel zou kunnen. Dit kan helpen bij het ontdekken wat  het doel echt is, wat je wilt bereiken en wat de grootste obstakels zijn die overwonnen moeten worden om het te laten slagen. Potentieel krijg je zelf nieuwe ideeën om deze te overkomen doordat men sneller de waarde ergens van inziet als ze zich focussen op wat er wel mogelijk is.

Merel Makhija

In Tilburg willen we de komende jaren extra investeren op het voorkomen van jonge aanwas. Om deze aanpak extra kracht bij te zetten, willen we Smart Start gebruiken om een beter beeld te krijgen van de Tilburgse Jeugd. Het voordeel van Smart Start is dat de bevindingen uit de data-analyse verrijkt worden met een kwalitatief Design Thinking proces. Deze combinatie past goed bij de Tilburgse aanpak.

Astrid van de Griendt

We hebben allerlei curatieve oplossingen voor als gezinnen te maken krijgen met armoede. Maar hoe kun je voorspellen waar armoede gaat ontstaan? Hoe kun je oplossingen met elkaar bedenken die het ontstaan van armoede daadwerkelijk voorkomen?

Een heel ingewikkeld probleem, wat niet enkelvoudig is op te lossen. Alle hens aan dek: ouders/grootouders die met armoede te maken hebben/hebben gehad, professionals die zich hiermee bezighouden, wetenschappers, maar ook andere partijen die misschien niet zo voor de hand liggen, denk aan ziektekostenverzekeraars.

Een goede samenwerking tussen medisch en sociaal domein is onontbeerlijk bij deze vraagstukken.