Wishful thinking

BEELD VAN DE IDEALE SITUATIE

Soms is het lastig om precies uit te leggen wat nou het probleem of wat er niet lekker loopt in de huidige situatie. Een handige manier kan zijn om de ideale situatie te beschrijven. Hieruit kun je destilleren waar het mis gaat. De volgende stap is om te bedenken hoe je dat kan veranderen. 

PROCES 

Na genoeg inzicht te hebben verkregen in de huidige situatie, schets je een beeld van hoe je het graag zou willen zien. Het maakt niet uit hoe gek het is, want juist de overdreven, onrealistische dingen geven inzicht in wat er nou echt belangrijk is. Schrijf alle inzichten op en probeer vervolgens weer een stap terug te gaan naar wat deze wens uitdrukt. Bijvoorbeeld: “We zouden willen dat er alleen nog maar groente te koop is in de supermarkt”, kan betekenen dat we graag willen dat de keuze om gezond eten te kiezen makkelijker wordt gemaakt. 

Uitvoering
10 minuten

Benodigheden
Post-Its

Merel Makhija

In Tilburg willen we de komende jaren extra investeren op het voorkomen van jonge aanwas. Om deze aanpak extra kracht bij te zetten, willen we Smart Start gebruiken om een beter beeld te krijgen van de Tilburgse Jeugd. Het voordeel van Smart Start is dat de bevindingen uit de data-analyse verrijkt worden met een kwalitatief Design Thinking proces. Deze combinatie past goed bij de Tilburgse aanpak.