Masterclasses Be Smart Start.

Een coproductie van Smart Start en Centerdata

Met Smart Start werken we, samen met ouders, jongeren en professionals, aan preventie van problemen die van generatie op generatie overgaan. Want álle kinderen en ouders verdienen de beste kansen op een goede toekomst. We doen dat op basis van data, onderzoek en kennis.

Voor wie nieuwsgierig is naar Smart Start-denken en -werken en wil weten hoe je zelf aan de slag kunt, organiseren we in 2023 masterclasses Be Smart Start. In de masterclasses brengen we de toolkits Datageletterdheid en Design Thinking in de praktijk, voor wie met of voor jeugd en gezinnen werkt, in welke rol dan ook.

De masterclasses

We organiseren drie verschillende masterclasses. Je kunt er voor kiezen om de volledige serie masterclasses te volgen, hierin vergroot je, je datageletterdheid en leer je te werken met Design Thinking. Behalve de gehele serie kun je er ook voor kiezen om alleen een masterclass Datageletterdheid of alleen een masterclass Design Thinking te volgen. 

Introductie
Smart Start aanpak

Alle masterclasses beginnen altijd met een Introductie op het Smart Start-denken en –werken. Tijdens de introductie ontmoet je andere deelnemers en word je voorkennis op peil gebracht. 

Want, wat is intergenerationele overdracht? En wat willen we met Smart Start bereiken? Hoe pakken we dat aan? Je krijgt inzichten over armoede, veiligheid en gezondheid. Ook hoor je over de werkwijze met projecten, urgentie en ontwikkelde innovaties van Smart Start.

Na de introductie volg je masterclasses over data en /of Design Thinking.

Masterclass
Datageletterdheid

Tijdens de masterclass Datageletterdheid maak je kennis met data- en analyses. Data helpt om complexe vraagstukken vanuit een ander perspectief te benaderen en leren te onderbouwen. Je leert hoe je data kunt inzetten om kinderen en gezinnen beter preventief te helpen. Wat is data en welke vormen zijn er? Welke technieken zijn er om data te analyseren? Waarop moet je letten als je datagedreven wilt werken? Dit zijn vragen waar je mee aan de slag zal gaan in de masterclass! 

De masterclass Datageletterdheid wordt gegeven door het onderzoeksinstituut Centerdata. De masterclass Datageletterdheid bestaat uit twee bijeenkomsten van elk één dagdeel. 

Masterclass
Design Thinking

De andere masterclass gaat in op het toepassen van Design Thinking. Design Thinking is een ontwerpmethode waarbij je in verschillende stappen toe werkt naar één of meerdere oplossingen voor een maatschappelijk vraagstuk. Daarbij staat de mens centraal; de ervaringen en behoeften van de doelgroep zijn cruciaal bij het ontwikkelen van oplossingen. Tijdens deze module doorloop je de verschillende stappen en ontwikkel je ter plekken al effectieve (preventieve) oplossingen. 

Ook de  masterclass Design Thinking bestaat uit twee bijeenkomsten van elk één dagdeel.

Keuzemenu

Optie 1
Volledige serie masterclasses:
Datageletterdheid en Design Thinking

Duur.         vijf dagdelen

Prijs.           € 995,-
                    (inclusief een coachingsgesprek na afloop)

Data.

 • Masterclass Kennismaking Smart Start:
  15 maart van 9:00 tot 12:30 uur
 • Masterclass Datageletterdheid:
  eerste dagdeel: 15 maart van 13:30 tot 17:00 uur
  en tweede dagdeel: 29 maart van 9:00 tot 12.30 uur
 • Masterclass Design Thinking:
  eerste dagdeel: 12 april van 13.30 tot 17:00 uur
  en tweede dagdeel: 26 april van 9:00 tot 12.30 uur
Optie 2
Masterclass Datageletterdheid

Duur.         drie dagdelen

Prijs.         € 750,-
                 (inclusief een coachingsgesprek na afloop)

Data.

 • Masterclass Kennismaking Smart Start en eerste dagdeel Masterclass Datageletterdheid:
  15 maart van 9:00 tot 17:00 uur
 • Tweede dagdeel Masterclass Datageletterdheid:
  29 maart van 9:00 tot 12:30 uur
Optie 3
Masterclass Design Thinking

Duur.         drie dagdelen

Prijs.         € 750,-
                 (inclusief een coachingsgesprek na afloop)

Data

 • Masterclass Kennismaking en eerste dagdeel Masterclass Design Thinking:
  12 april van 9:00 tot 17:00 uur
 • Tweede dagdeel Masterclass Design Thinking:
  26 april van 9:00 tot 12:30 uur
Wil je al eerder deelnemen? Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar voor de Masterclass Design Thinking 2022. Deze zullen plaatsvinden op 16 november van 9:00 tot 17:00 en 24 november van 9:00 tot 12:30. Meld je aan via info@programmasmartstart.nl

Transformeren van het werken en denken in het sociaal domein

Problemen als armoede en huiselijk geweld gaan vaak van generatie op generatie over. Veel problemen in gezinnen kunnen we dan ook al aan zien komen. Toch wachten we nu vaak nog tot problemen heel groot zijn en zetten we pas daarná hulp in. Met het programma Smart Start werken we aan preventie van problemen als mishandeling, armoede, uithuisplaatsingen of een forse taalachterstand, op basis van data en design thinking. Hiermee voorkomen we ellende bij kinderen en gezinnen, en werken we – op termijn – aan besparing van zorgkosten en benodigde inzet van (schaarse) zorgprofessionals. 

Na de lancering van ons digitale platform Besmartstart.nl, begin 2022, starten we nu een serie masterclasses waarin je zowel je kennis als vaardigheden kunt versterken om te werken aan duurzame preventieve oplossingen voor grote en ingewikkelde jeugdvraagstukken, die van generatie op generatie overgaan.

Waar

Alle Masterclasses vinden plaats, op een steenworp afstand van het Centraal Station in Tilburg.

Meer weten?

Bekijk hier wie wij zijn. Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met info@programmasmartstart.nl

Aanmelden Masterclasses

Welke Masterclass(es) wil je graag volgen?(Vereist)
Facturatie