Masterclasses Be Smart Start.

Een coproductie van Smart Start, Centerdata en Make Day

Met Smart Start werken we, samen met ouders, jongeren en professionals, aan preventie van problemen die van generatie op generatie overgaan. Want álle kinderen en ouders verdienen de beste kansen op een goede toekomst. We doen dat op basis van data, onderzoek en kennis.

Voor wie nieuwsgierig is naar het Smart Start-denken en -werken en wil weten hoe je zelf aan de slag kunt organiseren we in 2023 – na het succes van vorig jaar – voor de tweede keer een serie masterclasses Be Smart Start. In de masterclasses brengen we de toolkits Datageletterdheid en Design Thinking in de praktijk, voor wie met of voor jeugd en gezinnen werkt, in welke rol dan ook. Deze toolkits vind je terug op ons digitale platform www.besmartstart.nl

Het is mogelijk om STAP-budget aan te vragen voor deze masterclasses, waardoor jij kosteloos kunt deelnemen. Meer informatie daarover lees je hieronder. 

”Ik vind Smart Start een geweldig initiatief waar ik graag bij betrokken blijf. De aanpak vind ik goud waard en ik zie het echt als dé sleutel naar het oplossen van maatschappelijke problemen’’ – deelnemer 2022

De masterclasses

We bieden drie opties. Je kunt ervoor kiezen om beide masterclasses te volgen en vergroot daarmee je Datageletterdheid en leert te werken volgens de methode Design Thinking. Of je kiest voor alleen de masterclass Datageletterdheid of de masterclass Design Thinking. Je start altijd met een dagdeel introductie Smart Start. 

Introductie
Smart Start

Alle masterclasses beginnen altijd met een introductie op het Smart Start-denken en –werken. Tijdens de introductie ontmoet je andere deelnemers en wordt je voorkennis op peil gebracht. 

Want, wat is intergenerationele overdracht? En wat willen we met Smart Start bereiken? Hoe pakken we dat aan? Je krijgt inzichten over armoede, veiligheid en gezondheid. Ook hoor je over de werkwijze met projecten, urgentie en ontwikkelde innovaties van Smart Start.

Na de introductie volg je masterclasses over Datageletterdheid en /of Design Thinking.

‘’Jullie geven een fijne uitleg over wat het programma inhoudt, hoe jullie te werk gaan en welke beweging jullie op gang willen brengen. Ik ga vol inspiratie aan de slag!’’ – Deelnemer 2022

Masterclass
Datageletterdheid

Tijdens de masterclass Datageletterdheid maak je kennis met data- en analyses. Data helpt om complexe vraagstukken vanuit een ander perspectief te benaderen en te onderbouwen. Je leert hoe je data kunt inzetten om kinderen en gezinnen beter preventief te helpen. Wat is data en welke vormen zijn er? Welke technieken zijn er om data te analyseren? Waarop moet je letten als je datagedreven wilt werken? Dit zijn vragen waar je mee aan de slag gaat in deze masterclass, aan de hand van praktijkvoorbeelden in het programma Smart Start. 

De masterclass Datageletterdheid wordt gegeven door het onderzoeksinstituut Centerdata en bestaat uit twee bijeenkomsten van elk één dagdeel. 

‘’Ik ben de meerwaarde van de inzet van data nog meer gaan waarderen en ik zie het als een onmisbaar onderdeel in het ontwikkelen van een oplossing voor een probleem in het sociaal domein’’ – Deelnemer 2022

 

Masterclass
Design Thinking

De andere masterclass gaat in op het toepassen van Design Thinking, naast data een vast onderdeel van Smart Start-denken en doen. Design Thinking is een ontwerpmethode waarbij je in verschillende stappen toewerkt naar één of meerdere oplossingen voor een maatschappelijk vraagstuk. Daarbij staat de mens centraal; de ervaringen en behoeften van de doelgroep zijn cruciaal bij het ontwikkelen van oplossingen. Tijdens deze module doorloop je zelf de verschillende stappen en ontwikkel je ter plekke al effectieve (preventieve) oplossingen voor een Smart Start-vraagstuk.

De masterclass Design Thinking wordt gegeven door Smart Start en Make Day. Deze masterclass bestaat uit twee bijeenkomsten van elk één dagdeel.

’De masterclass Design Thinking geeft concrete stappen om een oplossing te bedenken voor een maatschappelijk vraagstuk’’ – Deelnemer 2022

Praktische informatie

NB Onderstaande prijzen zijn per deelnemer. Wil je met meer personen van jouw organisatie deelnemen, dan krijgt de tweede deelnemer 25%
korting en de derde 50%. Werk je bij een van de stuurgroep partners Smart Start, neem dan contact met ons op.

Optie 1
Volledige serie van twee masterclasses Datageletterdheid en Design Thinking

Duur:         vijf dagdelen

Prijs:           € 995,-
                    (inclusief lunch en een coachingsgesprek na afloop)

Data:

 • Kennismaking Smart Start:
  13 september van 9:00 tot 12:30 uur
 • Masterclass Datageletterdheid:
  eerste dagdeel: 13 september van 13:30 tot 17:00 uur
  en tweede dagdeel: 27 september van 9:00 tot 12.30 uur
 • Masterclass Design Thinking:
  eerste dagdeel: 27 september van 13.30 tot 17:00 uur
  en tweede dagdeel: 4 oktober van 9:00 tot 12.30 uur
Optie 2
Masterclass Datageletterdheid

Duur:         drie dagdelen

Prijs:         € 750,-
                 (inclusief lunch en een coachingsgesprek na afloop)

Data:

 • Kennismaking Smart Start en eerste dagdeel Masterclass Datageletterdheid:
  13 september van 9:00 tot 17:00 uur
 • Tweede dagdeel Masterclass Datageletterdheid:
  27 september van 9:00 tot 12:30 uur
Optie 3
Masterclass Design Thinking

Duur:         drie dagdelen

Prijs:         € 750,-
                 (inclusief lunch en een coachingsgesprek na afloop)

Data:

 • Kennismaking Smart Start:
  13 september van 9:00 tot 12:30 uur
 • Eerste dagdeel Masterclass Design Thinking:
  27 september van 13:30 tot 17:00 
 • Tweede dagdeel Masterclass Design Thinking:
  4 oktober van 9:00 tot 12:30 uur
 
Ben je een student? Neem contact op voor maatwerkmogelijkheden in de kosten!
 
De masterclasses komen in aanmerking voor het STAP-budget. Lees hier hoe je het STAP-budget aanvraagt en of je in aanmerking komt

Transformeren van het werken en denken in het sociaal domein

Problemen als armoede en huiselijk geweld gaan vaak van generatie op generatie over. Veel problemen in gezinnen kunnen we dan ook al aan zien komen. Toch wachten we nu vaak nog tot problemen heel groot zijn en zetten we pas daarná hulp in. Met het programma Smart Start werken we aan preventie van problemen, zoals mishandeling, armoede, uithuisplaatsingen of een forse taalachterstand. Dit doen we op basis van data en design thinking. Hiermee voorkomen we ellende bij kinderen en gezinnen en werken we aan besparing van zorgkosten en benodigde inzet van (schaarse) zorgprofessionals.

Na de lancering van ons digitale platform Besmartstart.nl, begin 2022, organiseren we nu voor de tweede keer de serie masterclasses, waarin je zowel je kennis als vaardigheden kunt versterken om te werken aan duurzame preventieve oplossingen voor grote en ingewikkelde jeugdvraagstukken, die van generatie op generatie overgaan.

Waar

De locatie is in Tilburg en wordt nader bepaald, deze zal goed bereikbaar zijn met het OV. 

Meer weten?

Bekijk hier wie wij zijn. Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met info@programmasmartstart.nl

Masterclasses volgen met STAP-budget

Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000,- per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie kan gebruikt worden voor een training, cursus of opleiding. De subsidie heet STAP, wat staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie.

De masterclasses Be Smart Start komen in 2023 in aanmerking voor het STAP-budget. Dit betekent dat er een overheidssubsidie van € 1.000,- voor jou klaarligt om de masterclasses te volgen. Hoe je hiervoor in aanmerking komt en hoe je dit aanvraagt lees je hieronder. 

Voor wie is het STAP-budget

Het STAP-budget is bedoeld voor iedere werkende (in loondienst of als ondernemer) en werkzoekende. Het maakt niet uit in welke branche je werkt en of je je wilt laten bij- of omscholen. De opleiding die je wilt volgen, moet zijn opgenomen in het STAP scholingsregister. Dit is bij de masterclasses Be Smart Start het geval.

Aanvullende voorwaarden waar je aan moet voldoen voor het verkrijgen van de subsidie:

 • Je bent minimaal 18 jaar of nog niet met pensioen.
 • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk.
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.
 • Na inschrijving waarbij je aangeeft dat je zelf de opleiding betaalt, ontvang je automatisch een STAP aanmeldbewijs van Smart Start. Betaalt je werkgever, dan ontvang je niet automatisch een STAP aanmeldbewijs.
 • Het startmoment van je opleiding ligt minimaal vier weken na het indienen van je aanvraag en maximaal drie maanden na het aflopen van de aanvraagtermijn.
 • Duurt het langer dan 3 maanden voordat je opleiding start? Vraag dan in een volgende aanvraagperiode STAP-budget aan.
 • Je hebt dit jaar nog niet eerder het STAP-budget toegekend gekregen.
 • Om je recht op STAP-budget te behouden moet je de opleiding aantoonbaar hebben gevolgd. Is dit niet het geval, dan kan UWV besluiten de subsidie bij je terug te vorderen.

Wanneer kan ik STAP-budget aanvragen?

Als je in aanmerking wilt komen voor het STAP-budget moet je er snel bij zijn. De overheid stelt jaarlijks 180 miljoen euro beschikbaar. Iedere twee maanden opent een nieuw aanvraagtijdvak, ’s ochtends om 10:00 van de eerste werkdag van die betreffende maand. Het budget is meestal binnen enkele uren op. Zorg daarom dat je vóór 10:00 aansluit in de digitale wachtrij en klaarzit met alle benodigdheden.

Let op: de opleiding moet binnen 3 maanden starten nadat je een aanmeldbewijs hebt gekregen. Om deel te nemen aan de masterclasses met het STAP-budget dien je je daarom in het volgende tijdvlak aan te melden: tijdvak 1 mei 2023 t/m 2 juli 2023.

Aanmelden Masterclasses

Welke Masterclass(es) wil je graag volgen?(Vereist)
Facturatie