Masterclasses Be Smart Start.

Een coproductie van Smart Start, Centerdata en Make Day

Met Smart Start werken we, samen met ouders, jongeren en professionals, aan preventie van problemen die van generatie op generatie overgaan. Want álle kinderen en ouders verdienen de beste kansen op een goede toekomst. We doen dat op basis van data, onderzoek en kennis.

Voor wie nieuwsgierig is naar het Smart Start-denken en -werken en wil weten hoe je zelf aan de slag kunt organiseren we in 2023 – na het succes van vorig jaar – voor de tweede keer een serie masterclasses Be Smart Start. In de masterclasses brengen we de toolkits Datageletterdheid en Design Thinking in de praktijk, voor wie met of voor jeugd en gezinnen werkt, in welke rol dan ook. Deze toolkits vind je terug op ons digitale platform www.besmartstart.nl

”Ik vind Smart Start een geweldig initiatief waar ik graag bij betrokken blijf. De aanpak vind ik goud waard en ik zie het echt als dé sleutel naar het oplossen van maatschappelijke problemen’’ – deelnemer 2022

De masterclasses

We bieden drie opties. Je kunt ervoor kiezen om beide masterclasses te volgen en vergroot daarmee je Datageletterdheid en leert te werken volgens de methode Design Thinking. Of je kiest voor alleen de masterclass Datageletterdheid of de masterclass Design Thinking. Je start altijd met een dagdeel introductie Smart Start. 

Introductie
Smart Start

Alle masterclasses beginnen altijd met een introductie op het Smart Start-denken en –werken. Tijdens de introductie ontmoet je andere deelnemers en wordt je voorkennis op peil gebracht. 

Want, wat is intergenerationele overdracht? En wat willen we met Smart Start bereiken? Hoe pakken we dat aan? Je krijgt inzichten over armoede, veiligheid en gezondheid. Ook hoor je over de werkwijze met projecten, urgentie en ontwikkelde innovaties van Smart Start.

Na de introductie volg je masterclasses over Datageletterdheid en /of Design Thinking.

‘’Jullie geven een fijne uitleg over wat het programma inhoudt, hoe jullie te werk gaan en welke beweging jullie op gang willen brengen. Ik ga vol inspiratie aan de slag!’’ – Deelnemer 2022

Masterclass
Datageletterdheid

Tijdens de masterclass Datageletterdheid maak je kennis met data- en analyses. Data helpt om complexe vraagstukken vanuit een ander perspectief te benaderen en te onderbouwen. Je leert hoe je data kunt inzetten om kinderen en gezinnen beter preventief te helpen. Wat is data en welke vormen zijn er? Welke technieken zijn er om data te analyseren? Waarop moet je letten als je datagedreven wilt werken? Dit zijn vragen waar je mee aan de slag gaat in deze masterclass, aan de hand van praktijkvoorbeelden in het programma Smart Start. 

De masterclass Datageletterdheid wordt gegeven door het onderzoeksinstituut Centerdata en bestaat uit twee bijeenkomsten van elk één dagdeel. 

‘’Bijzonder om eens op een andere manier tegen problemen aan te kijken en data in te zetten bij het ontwikkelen van een oplossing voor een probleem in het sociaal domein’’ – Deelnemer 2023

Masterclass
Design Thinking

De andere masterclass gaat in op het toepassen van Design Thinking, naast data een vast onderdeel van Smart Start-denken en doen. Design Thinking is een ontwerpmethode waarbij je in verschillende stappen toewerkt naar één of meerdere oplossingen voor een maatschappelijk vraagstuk. Daarbij staat de mens centraal; de ervaringen en behoeften van de doelgroep zijn cruciaal bij het ontwikkelen van oplossingen. Tijdens deze module doorloop je zelf de verschillende stappen en ontwikkel je ter plekke al effectieve (preventieve) oplossingen voor een Smart Start-vraagstuk.

De masterclass Design Thinking wordt gegeven door Smart Start en Make Day. Deze masterclass bestaat uit twee bijeenkomsten van elk één dagdeel.

’De masterclass Design Thinking geeft concrete stappen om een oplossing te bedenken voor een maatschappelijk vraagstuk’’ – Deelnemer 2022

Praktische informatie

NB Onderstaande prijzen zijn per deelnemer. Wil je met meer personen van jouw organisatie deelnemen, dan krijgt de tweede deelnemer 25% korting en de derde 50%. Werk je bij een van de stuurgroep partners Smart Start, neem dan contact met ons op.

Optie 1
Volledige serie van twee masterclasses Datageletterdheid en Design Thinking

Duur:         vijf dagdelen

Prijs:           € 995,-
(inclusief lunch en een coachingsgesprek na afloop)

Data:

 • Kennismaking Smart Start:
  28 februari van 9:00 tot 12:30 uur
 • Masterclass Datageletterdheid:
  eerste dagdeel: 28 februari van 13:30 tot 17:00 uur
  en tweede dagdeel: 13 maart van 9:00 tot 12.30 uur
 • Masterclass Design Thinking:
  eerste dagdeel: 13 maart van 13.30 tot 17:00 uur
  en tweede dagdeel: 27 maart van 9:00 tot 12.30 uur
Optie 2
Masterclass Datageletterdheid

Duur:         drie dagdelen

Prijs:         € 750,-
                 (inclusief lunch en een coachingsgesprek na afloop)

Data:

 • Kennismaking Smart Start en eerste dagdeel Masterclass Datageletterdheid:
  28 februari van 9:00 tot 17:00 uur
 • Tweede dagdeel Masterclass Datageletterdheid:
  13 maart van 9:00 tot 12:30 uur
Optie 3
Masterclass Design Thinking

Duur:         drie dagdelen

Prijs:         € 750,-
                 (inclusief lunch en een coachingsgesprek na afloop)

Data:

 • Kennismaking Smart Start:
  28 februari van 9:00 tot 12:30 uur
 • Eerste dagdeel Masterclass Design Thinking:
  13 maart van 13:30 tot 17:00 
 • Tweede dagdeel Masterclass Design Thinking:
  27 maart van 9:00 tot 12:30 uur
 
Ben je een student? Neem contact op voor maatwerkmogelijkheden in de kosten!
 

Transformeren van het werken en denken in het sociaal domein

Problemen als armoede en huiselijk geweld gaan vaak van generatie op generatie over. Veel problemen in gezinnen kunnen we dan ook al aan zien komen. Toch wachten we nu vaak nog tot problemen heel groot zijn en zetten we pas daarná hulp in. Met het programma Smart Start werken we aan preventie van problemen, zoals mishandeling, armoede, uithuisplaatsingen of een forse taalachterstand. Dit doen we op basis van data en design thinking. Hiermee voorkomen we ellende bij kinderen en gezinnen en werken we aan besparing van zorgkosten en benodigde inzet van (schaarse) zorgprofessionals.

Na de lancering van ons digitale platform Besmartstart.nl, begin 2022, organiseren we nu voor de tweede keer de serie masterclasses, waarin je zowel je kennis als vaardigheden kunt versterken om te werken aan duurzame preventieve oplossingen voor grote en ingewikkelde jeugdvraagstukken, die van generatie op generatie overgaan.

Waar

De masterclasses vinden plaats bij Tilburg University in het Intermezzo gebouw. Het adres is Professor de Moorplein 521 in Tilburg. De campus is met het openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken en parkeren is gratis. 

Meer weten?

Bekijk hier wie wij zijn. Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met info@programmasmartstart.nl

Aanmelden Masterclasses

Welke Masterclass(es) wil je graag volgen?(Vereist)

Facturatie

Merel Makhija

In Tilburg willen we de komende jaren extra investeren op het voorkomen van jonge aanwas. Om deze aanpak extra kracht bij te zetten, willen we Smart Start gebruiken om een beter beeld te krijgen van de Tilburgse Jeugd. Het voordeel van Smart Start is dat de bevindingen uit de data-analyse verrijkt worden met een kwalitatief Design Thinking proces. Deze combinatie past goed bij de Tilburgse aanpak.