Masterclasses Be Smart Start.

Een coproductie van Smart Start, Centerdata en Make Day

Voor wie nieuwsgierig is naar het Smart Start-denken en -werken en wil weten hoe je zelf aan de slag kunt organiseren we in 2025 – na het succes van voorgaande jaren – voor de vierde keer een serie masterclasses Be Smart Start. In de masterclasses brengen we de toolkits Datageletterdheid en Design Thinking in de praktijk, voor wie met of voor jeugd en gezinnen werkt, in welke rol dan ook. Deze toolkits vind je terug op ons digitale platform www.besmartstart.nl

”De combinatie van ervaring en data, dat is iets waar we nog niet heel veel in doen, maar wat wel echt veel nieuwe inzichten voor oplossingen kan geven.” Evelien Specken (GGD Hart voor Brabant)

De masterclasses

We bieden drie opties. Je kunt ervoor kiezen om beide masterclasses te volgen. Je vergroot daarmee je datageletterdheid en leert te werken volgens de methode Design Thinking. Of je kiest voor alleen de masterclass Datageletterdheid of de masterclass Design Thinking. Je start altijd met een dagdeel Introductie Smart Start. 

Introductie Smart Start

Alle masterclasses beginnen altijd met een introductie op het Smart Start-denken en –werken. Tijdens de introductie ontmoet je andere deelnemers en wordt je voorkennis op peil gebracht. 

Want, wat is intergenerationele overdracht? En wat willen we met Smart Start bereiken? Hoe pakken we dat aan? Je krijgt inzichten over armoede, veiligheid en gezondheid. Ook hoor je over de werkwijze met projecten, urgentie en ontwikkelde innovaties van Smart Start.

Na de introductie volg je masterclasses over Datageletterdheid en /of Design Thinking.

“Ik neem vooral mee hoe belangrijk het is om in gesprek te gaan met de doelgroepen. We willen graag met Smart Start gaan werken, dit helpt daarbij’’ – Yvonne  Martens (Toegang Tilburg), 2024

Masterclass Datageletterdheid

Tijdens de masterclass Datageletterdheid maak je kennis met data- en analyses. Data helpt om complexe vraagstukken vanuit een ander perspectief te benaderen en te onderbouwen. Je leert hoe je data kunt inzetten om kinderen en gezinnen beter preventief te helpen. Wat is data en welke vormen zijn er? Welke technieken zijn er om data te analyseren? Waarop moet je letten als je datagedreven wilt werken? Dit zijn vragen waar je mee aan de slag gaat in deze masterclass, aan de hand van praktijkvoorbeelden in het programma Smart Start. 

De masterclass Datageletterdheid wordt gegeven door het onderzoeksinstituut Centerdata en bestaat uit twee bijeenkomsten van elk één dagdeel. 

‘’Bijzonder om eens op een andere manier tegen problemen aan te kijken en data in te zetten bij het ontwikkelen van een oplossing voor een probleem in het sociaal domein’’ – Marit Kunnen (Sterk Huis), 2023

Masterclass Design Thinking

De andere masterclass gaat in op het toepassen van Design Thinking, naast data een vast onderdeel van Smart Start-denken en doen. Design Thinking is een ontwerpmethode waarbij je in verschillende
stappen toewerkt naar één of meerdere oplossingen voor een maatschappelijk vraagstuk. Daarbij staat de mens centraal; de ervaringen en behoeften van de doelgroep zijn cruciaal bij het ontwikkelen van oplossingen. Tijdens deze module doorloop je zelf de verschillende stappen en ontwikkel je ter plekke al effectieve (preventieve) oplossingen voor een Smart Start-vraagstuk.

De masterclass Design Thinking wordt gegeven door Smart Start en Make Day. Deze masterclass bestaat uit twee bijeenkomsten van elk één dagdeel.

“Wat ik hier heb geleerd is ook echt bruikbaar voor mijn afstuderen. Ik realiseer me nu dat ik niet hoe te wachten op reacties. Ik kan met kleine ideeën al gaan testen op de werkvloer en laagdrempelig in kleine stapjes mijn prototype verbeteren.” – Neal Lommen (student Fontys), 2024

Praktische informatie

De masterclasses duren elk een dagdeel en worden altijd gecombineerd met een gezamenlijke lunch. We zijn te gast bij de GGD Hart voor Brabant aan het Reitseplein 3 in Tilburg. 

NB: Onderstaande prijzen zijn per deelnemer. Wil je met meer personen van jouw organisatie deelnemen, dan krijgt de tweede deelnemer 25% korting en de derde 50%. Werk je bij een van de stuurgroeppartners van Smart Start, neem dan contact met ons op.

Optie 1
Volledige serie van twee masterclasses Datageletterdheid en Design Thinking

Prijs:           € 995,-
(inclusief lunch en een coachingsgesprek na afloop)

Data:

Duur:         vijf dagdelen

 • Kennismaking Smart Start
  Maandag 20 januari 2025 van 9:00 tot 12:30 uur
  Docenten: Vivian Jacobs en Astrid van de Griendt
 • Masterclass Datageletterdheid
  Eerste dagdeel: maandag 20 januari 2025 van 13:30 tot 17:00 uur
  Tweede dagdeel: woensdag 5 februari 2025 van 9:00 tot 12.30 uur
  Docent: Patricia Prüfer
 • Masterclass Design Thinking
  Eerste dagdeel: woensdag 5 februari 2025 van 13.30 tot 17:00 uur
  Tweede dagdeel: maandag 17 februari 2025 van 9:00 tot 12.30 uur
  Docenten: Lievijn Hagenaars en Marit Kunnen
Optie 2
Masterclass Datageletterdheid

Duur:         drie dagdelen

Prijs:         € 750,-
                 (inclusief lunch en een coachingsgesprek na afloop)

Data:

 • Kennismaking Smart Start en eerste dagdeel Masterclass Datageletterdheid:
  maandag 20 januari 2025 van 9:00 tot 17:00 uur
  Docenten: Vivian Jacobs, Astrid van de Griendt en Patricia Prüfer
 • Tweede dagdeel Masterclass Datageletterdheid:
  woensdag 5 februari 2025 van 9:00 tot 12:30 uur
  Docent: Patricia Prüfer
Optie 3
Masterclass Design Thinking

Duur:         drie dagdelen

Prijs:         € 750,-
                 (inclusief lunch en een coachingsgesprek na afloop)

Data:

 • Kennismaking Smart Start:
  maandag 20 januari 2025 van 9:00 tot 12:30 uur
  Docenten: Vivian Jacobs en Astrid van de Griendt
 • Eerste dagdeel Masterclass Design Thinking:
  woensdag 5 februari 2025 van 13:30 tot 17:00 
  Docenten: Lievijn Hagenaars en Marit Kunnen 
 • Tweede dagdeel Masterclass Design Thinking:
  maandag 17 februari 2025 van 9:00 tot 12:30 uur
  Docenten: Lievijn Hagenaars en Marit Kunnen 
Ben je student? Dan kun je via info@programmasmartstart.nl een aanvraag doen voor gratis deelname. We kijken of er voldoende plek is en nemen contact op om te kijken welke masterclass(es) het beste aansluiten.  

Transformeren van het werken en denken in het sociaal domein

Problemen als armoede en huiselijk geweld gaan vaak van generatie op generatie over. Veel problemen in gezinnen kunnen we dan ook al aan zien komen. Toch wachten we nu vaak nog tot problemen heel groot zijn en zetten we pas daarná hulp in. Met het programma Smart Start werken we aan preventie van problemen, zoals mishandeling, armoede, uithuisplaatsingen of een forse taalachterstand. Dit doen we op basis van data en design thinking. Hiermee voorkomen we ellende bij kinderen en gezinnen en werken we aan besparing van zorgkosten en benodigde inzet van (schaarse) zorgprofessionals.

Waar

De masterclasses vinden plaats bij GGD Hart voor Brabant, locatie Tilburg. De locatie is op een kwartiertje station, Tilburg Universiteit en met het openbaar vervoer dus gemakkelijk te bereiken en parkeren is gratis. 

Meer weten?

Bekijk hier wie wij zijn. Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met info@programmasmartstart.nl

Aanmelden Masterclasses

Welke Masterclass(es) wil je graag volgen?(Vereist)

Facturatie

Merel Makhija

In Tilburg willen we de komende jaren extra investeren op het voorkomen van jonge aanwas. Om deze aanpak extra kracht bij te zetten, willen we Smart Start gebruiken om een beter beeld te krijgen van de Tilburgse Jeugd. Het voordeel van Smart Start is dat de bevindingen uit de data-analyse verrijkt worden met een kwalitatief Design Thinking proces. Deze combinatie past goed bij de Tilburgse aanpak.