Masterclasses Be Smart Start
Een coproductie van Smart Start, Centerdata en Make Day
Voor wie nieuwsgierig is naar het Smart Start-denken en -werken en wil weten hoe je zelf aan de slag kunt organiseren we in 2025 – na het succes van voorgaande jaren – voor de vierde keer de Masterclasses Be Smart Start. In de masterclasses brengen we de toolkits Datageletterdheid en Design Thinking in de praktijk, voor wie met of voor jeugd en gezinnen werkt, in welke rol dan ook. Deze toolkits vind je ook terug op ons digitale platform www.besmartstart.nl.
”De combinatie van ervaring en data, dat is iets waar we nog niet heel veel in doen, maar wat wel echt veel nieuwe inzichten voor oplossingen kan geven.” – Evelien Specken (GGD Hart voor Brabant), 2024
De masterclasses bestaan uit en programma van twee dagen. Je vergroot daarmee je datageletterdheid en leert te werken volgens de methode Design Thinking. Je maakt uitgebreid kennis met het Smart Start denken en doen en krijgt handvaten om hier zelf mee aan de slag te gaan.
“Ik neem vooral mee hoe belangrijk het is om in gesprek te gaan met de doelgroepen. We willen graag met Smart Start gaan werken, dit helpt daarbij’’ – Yvonne Martens (Toegang Tilburg), 2024
Wat is intergenerationele overdracht? En wat willen we met Smart Start bereiken? Hoe pakken we dat aan? Je krijgt inzichten over armoede, veiligheid en gezondheid. Ook hoor je over de werkwijze met projecten, urgentie en ontwikkelde innovaties van Smart Start.
Datageletterdheid
Data helpt om complexe vraagstukken vanuit een ander perspectief te benaderen en te onderbouwen. Je leert hoe je data kunt inzetten om kinderen en gezinnen beter preventief te helpen. Wat is data en welke vormen zijn er? Welke technieken zijn er om data te analyseren? Waarop moet je letten als je datagedreven wilt werken? Dit zijn vragen waar je mee aan de slag gaat in deze masterclass, aan de hand van praktijkvoorbeelden in het programma Smart Start. De onderdelen rondom datageletterdheid worden gegeven door onderzoeksinstituut Centerdata.
‘’Bijzonder om eens op een andere manier tegen problemen aan te kijken en data in te zetten bij het ontwikkelen van een oplossing voor een probleem in het sociaal domein’’ – Marit Kunnen (Sterk Huis), 2023
Design Thinking
Leer Design Thinking toepassen. Dit is naast data een vast onderdeel van het Smart Start-denken en doen. Design Thinking is een ontwerpmethode waarbij je in verschillende stappen toewerkt naar één of meerdere oplossingen voor een maatschappelijk vraagstuk. Daarbij staat de mens en zijn systeem centraal; de ervaringen en behoeften van de doelgroep zijn cruciaal bij het ontwikkelen van oplossingen. Tijdens deze module doorloop je zelf de verschillende stappen en ontwikkel je ter plekke al oplossingen voor een vraagstuk. De onderdelen rondom Design Thinking worden gegeven door Smart Start en Make Day.
“Wat ik hier heb geleerd is ook echt bruikbaar voor mijn afstuderen. Ik realiseer me nu dat ik niet hoe te wachten op reacties. Ik kan met kleine ideeën al gaan testen op de werkvloer en laagdrempelig in kleine stapjes mijn prototype verbeteren.” – Neal Lommen (student Fontys), 2024
De masterclasses duren twee dagen en worden altijd gecombineerd met een gezamenlijke lunch. We zijn te gast bij de GGD Hart voor Brabant aan het Reitseplein 3 in Tilburg. De locatie is op een kwartiertje station, Tilburg Universiteit en met het openbaar vervoer dus gemakkelijk te bereiken en parkeren is gratis.
NB: Onderstaande prijzen zijn per deelnemer. Wil je met meer personen van jouw organisatie deelnemen, dan krijgt de tweede deelnemer 25% korting en de derde 50%. Werk je bij een van de stuurgroeppartners van Smart Start? Neem dan contact met ons op.
Prijs: € 995,- (inclusief lunch en een coachingsgesprek na afloop)
Duur: twee dagen
Data:
- Maandag 20 januari 2025 van 9:30 tot 16:30 uur
Kennismaking Smart Start, introductie datageletterdheid en AI, inleven doelgroep en definiëren vraagstuk
Docenten: Vivian Jacobs, Astrid van de Griendt, Patricia Prüfer, Marit Kunnen en Lievijn Hagenaars - Woensdag 5 februari 2025 van 9.30 tot 16.30 uur
Data praktisch inzetten en data storytelling, verbeelden van oplossingen en testen
Docenten: Patricia Prüfer, Marit Kunnen en Lievijn Hagenaars
Transformeren van het werken en denken in het sociaal domein
Problemen als armoede en huiselijk geweld gaan vaak van generatie op generatie over. Veel problemen in gezinnen kunnen we dan ook al aan zien komen. Toch wachten we nu vaak nog tot problemen heel groot zijn en zetten we pas daarná hulp in. Met het programma Smart Start werken we aan preventie van problemen, zoals mishandeling, armoede, uithuisplaatsingen of een forse taalachterstand. Dit doen we op basis van data en design thinking. Hiermee voorkomen we ellende bij kinderen en gezinnen en werken we aan besparing van zorgkosten en benodigde inzet van (schaarse) zorgprofessionals.
Meer weten?
Bekijk hier wie wij zijn. Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met info@programmasmartstart.nl